Zapach tej rośliny według legend odstrasza wampiry, a w rzeczywistości wielu ludzi również go nie znosi, choć zdarzają się i jego zwolennicy. Niewątpliwie jest intensywny i łatwo go rozpoznać. Ale czosnek to przecież nie tylko zapach. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do potraw, nadając im wyjątkowy smak. Właśnie dlatego jest ceniony w kuchni bardzo wielu krajów.
Ananas to popularny egzotyczny owoc, praktycznie stale dostępny na krajowym rynku. W minionym okresie kojarzony głównie z ekskluzywnym dodatkiem do deserów, dostępnym w puszkach w postaci charakterystycznych krążków zatopionych w syropie. Dziś coraz częściej stosowany jako świeży. Z punktu widzenia botanicznego ananas jest owocostanem (owocem złożonym) rośliny ananas zwyczajny Ananas comosus L. (Merr.) z rodziny Bromeliaceae (bromeliowate). Roślina w stanie dzikim występuje w Ameryce Południowej (Brazylia), uprawiana jest w wielu krajach.
Nie ulega wątpliwości, iż witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak większości witamin organizm sam nie wytwarza, dlatego muszą zostać przyjęte z pożywieniem. Dobrze zbilansowana dieta, czyli dieta urozmaicona i obfitująca w warzywa oraz owoce, zapewni nam odpowiednią ilość tych elementów. Pewnym wyjątkiem od tej zasady jest jednak witamina D3. Wynika to stąd, iż powstaje ona w naszej skórze pod wpływem promieniowania UVB. Z kolei witamina K może być syntetyzowana w naszych jelitach dzięki bakteriom jelitowym. Jednak ilości powstające w organizmie są zbyt małe w stosunku do zapotrzebowań, dlatego te witaminy również należy uzupełniać odpowiednią dietą.