Czosnek - naturalny antybiotyk i smaczny kulinarny dodatek

Zapach tej rośliny według legend odstrasza wampiry, a w rzeczywistości wielu ludzi również go nie znosi, choć zdarzają się i jego zwolennicy. Niewątpliwie jest intensywny i łatwo go rozpoznać. Ale czosnek to przecież nie tylko zapach. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do potraw, nadając im wyjątkowy smak. Właśnie dlatego jest ceniony w kuchni bardzo wielu krajów.
Ciekawostki
Ma też swoje miejsce w historii - na przykład w starożytnym Egipcie robotnicy budujący piramidę wzniecili bunt, gdy nie otrzymali czosnku, a Rzymianie uważali, że żołnierze jedzący czosnek są sprawniejsi bojowo. Poza tym w wielu krajach wierzono też, iż roślina ta doskonale chroni przed złymi mocami. I oczywiście stosowano czosnek w lecznictwie. Bardzo słusznie zresztą, gdyż jest on bardzo zdrowy.
Czosnek bowiem to jeden z tak zwanych naturalnych antybiotyków, od wieków znany medycynie i o właściwościach potwierdzonych badaniami klinicznymi. Współczesna medycyna przeprowadziła mnóstwo badań i potwierdziła lecznicze właściwości tej rośliny. W przypadku jakich dolegliwości może więc pomóc nam czosnek? Nie tylko w czasie przeziębienia czy jako wzmacniacz odporności.
Co ma w sobie czosnek?
W jego składzie znajdziemy m.in.: witaminy (C, A, witaminy z grupy B) i składniki mineralne (na przykład potas, żelazo, magnez). Część swych prozdrowotnych właściwości czosnek zawdzięcza substancji zwanej allicyną, która ma bardzo silne działanie antybakteryjne.
Jak spożywać czosnek
Aby w pełni skorzystać z leczniczych walorów czosnku, trzeba spożywać dziennie 3-5 g, czyli 1-2 ząbki tej rośliny. W celach zdrowotnych najlepiej też jadać go na surowo, gdyż gotowanie czy smażenie powoduje niestety, że traci on część swoich właściwości (chyba że obróbka cieplna trwa mniej niż 5 minut). Powinniśmy go jeść w postaci rozdrobnionej - wyciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany. Te działania prowadzą bowiem do powstania allicyny, czyli związku chemicznego, który ma właściwości antybiotyczne
i przeciwzakrzepowe. Z tym, że trzeba dać mu czas na działanie, dlatego po posiekaniu czosnku warto odczekać 10-15 minut
i dopiero potem go zjadać lub dodawać do potraw.
Zapach czosnku
Nieprzyjemny zapach tej rośliny można zwalczyć, choć nie całkowicie. Nie ma bowiem skutecznych sposobów usunięcia zapachu wydzielanego przez naszą skórę, ale za to możemy pozbyć się zapachu czosnku z ust. W tym celu wystarczy po spożyciu czosnku żuć zielone liście pietruszki lub pokrzywy. Można też zjeść kilka ziaren palonej kawy czy nasion kolendry. Pomaga też picie mleka i żucie goździków.
Alegria na czosnek
Niestety czosnek może wywoływać alergie i stany zapalne skóry. Nie jest też wskazany dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, gdyż może zwiększać ich działanie, a także dla osób, które mają problemy z wątrobą, gdyż świeży czosnek może ją podrażnić. Nie powinny go też jadać kobiety w ciąży i dzieci poniżej 1. roku życia.
Czosnek w ogrodzie
Co ciekawe, czosnek możemy też wykorzystać w ogrodzie - posadzony pod krzakiem róż odstraszy mszyce, a pod brzoskwinią zapobiegnie kędzierzowatości liści. Chroni też przed niektórymi pasożytami atakującymi truskawki. Można nawet sporządzić z niego roztwór i opryskiwać nim drzewa - zwalczymy w ten sposób mszyce, miodówki i roztocza z rodziny przędziorkowatych.
Dobroczynne właściwości czosnku:
-
zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i chroni przed zgagą,
-
wpływa korzystnie na drogi oddechowe,
-
reguluje florę bakteryjną,
-
sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych,
-
działa jak antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i przeciwrobacze,
-
zwalcza infekcje dróg moczowych,
-
hamuje rozwój wirusów grypy,
-
działa napotnie, obniża gorączkę i ciśnienie krwi,
-
redukuje zapalenia,
-
chroni wątrobę,
-
obniża poziom cholesterolu,
-
zmniejsza ból w czasie miesiączki,
-
zwalcza wolne rodniki, przez co opóźnia procesy starzenia się skóry,
-
jako przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego,
-
przypisuje się mu także działanie antysklerotyczne.