Darmowa wysyłka od 250,00 zł

Salmonella enterica - charakterystyka, chorobotwórczość, występowanie w produktach spożywczych

2025-04-11
Salmonella enterica - charakterystyka, chorobotwórczość, występowanie w produktach spożywczych

Salmonella enterica – groźny wróg ukryty w żywności

Zakażenia bakteriami Salmonella enterica stanowią jedno z najczęstszych i najbardziej niebezpiecznych zatruć pokarmowych, które dotykają zarówno dorosłych, jak i dzieci. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy, skutecznie zapobiegać i chronić zdrowie swoje i bliskich.

Czym jest Salmonella enterica?

Salmonella enterica to gram-ujemna pałeczka, która wywołuje salmonellozę – chorobę zakaźną obejmującą przewód pokarmowy. Bakteria ta jest względnie beztlenowa, posiada rzęski i jest zdolna do przetrwania w niekorzystnych warunkach. Do zakażenia dochodzi najczęściej przez:

  • surowe jajka,

  • mięso drobiowe,

  • niepasteryzowane mleko i jego przetwory.

Epidemiologia – kiedy najłatwiej o zakażenie?

Z danych epidemiologicznych wynika, że aż 80% zatruć pokarmowych w Polsce spowodowanych jest właśnie przez Salmonellę. Największa liczba przypadków występuje latem, szczególnie:

  • na weselach, festynach, stołówkach,

  • wśród dzieci i osób starszych.

Czynniki ryzyka:

  • spożycie skażonej żywności,

  • kontakt z nosicielem bakterii (człowiekiem lub zwierzęciem),

  • brak higieny przy przygotowaniu posiłków.

Objawy salmonellozy – jak ją rozpoznać?

Pierwsze objawy pojawiają się od 8 do 12 godzin po zakażeniu. Do najczęstszych symptomów należą:

  • silne bóle brzucha,

  • nudności i wymioty,

  • biegunka,

  • gorączka,

  • odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe (np. hipokaliemia).

U dzieci i seniorów choroba może mieć cięższy przebieg i prowadzić do powikłań, takich jak:

  • zapalenie otrzewnej,

  • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,

  • zapalenie trzustki.

Leczenie salmonellozy – co robić?

Większość przypadków salmonellozy nie wymaga antybiotykoterapii. Leczenie opiera się na:

  • intensywnym nawadnianiu,

  • lekkostrawnej diecie,

  • uzupełnianiu elektrolitów.

Antybiotyki stosuje się tylko w cięższych przypadkach, m.in. u niemowląt, osób z obniżoną odpornością oraz starszych. Po leczeniu ważne jest wykonanie badań kontrolnych, aby wykluczyć bezobjawowe nosicielstwo.

Zapobieganie zakażeniom Salmonella

Aby uniknąć zakażenia, należy przestrzegać zasad higieny i bezpieczeństwa żywności:

  • myj ręce po wyjściu z toalety i przed przygotowaniem posiłków,

  • gotuj i smaż dokładnie mięso oraz jajka,

  • nie zamrażaj ponownie rozmrożonego mięsa,

  • nie spożywaj surowego mleka, jajek i mięsa,

  • unikać jedzenia tatara, surowych jaj i niepasteryzowanych lodów.

Główne źródła Salmonelli w żywności

Najczęstsze produkty spożywcze, które mogą zawierać bakterie Salmonella to:

  • mięso drobiowe (kurczak, indyk),

  • surowe jajka (np. w domowym majonezie, kremach do ciast),

  • kiełki warzyw (np. lucerna, rzodkiewka),

  • surowe mleko i jego przetwory (lody, sery),

  • surowe owoce i warzywa (np. papryka, pomidory).

 

 

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2025
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 4876 opinii
pixel